Att upptäcka och förebygga ohälsa innan det leder till sjukfrånvaro är avgörande för att skapa en hållbar och produktiv arbetsmiljö. Likaså är det minst lika avgörande att arbeta med att stärka och bibehålla det som bidrar till ett högt engagemang och frisknärvaro på er arbetsplats. Genom att implementera förebyggande och främjande hälsostrategier kan HR-chefer minska sjukfrånvaro, främja frisknärvaro och säkerställa att medarbetarna är engagerade, trivs och mår bra på jobbet.
✍️ Denna guide ger dig de verktyg och insikter du behöver för att skapa en hälsosam arbetsplats som gynnar både medarbetarna och företaget!
1) Vad är skillnaden mellan förebyggande VS främjande företagshälsa?
2) Nyckeltal för ett förebyggande & främjande företagshälsoarbete
3) Verktyg för förebyggande & främjande företagshälsa
Förebyggande företagshälsa handlar dels om att ta proaktiva steg för att identifiera och hantera hälsorisker innan de leder till sjukfrånvaro. Genom att exempelvis implementera pulsmätningar för att följa upp på och hantera den psykosociala arbetsmiljön och medarbetarhälsan på ett tidigt stadium, kan företag skapa en arbetsmiljö där medarbetarna mår bra och presterar på topp.
Främjande företagshälsa tar er ett steg längre då ni aktivt främjar hälsa och välmående, även när inga problem finns. Detta genom att identifiera vad det är som får era medarbetare att må bra på jobbet och aktivt arbeta med att bibehålla och stärka de områdena. Även här är pulsmätningar ett bra verktyg för att identifiera och följa upp på era största styrkor.
Det tredje sättet att arbeta med företagshälsa, men som vi inte täcker i denna guide, är att åtgärda ett identifierat problem som redan har uppstått, exempelvis genom att hantera sjukfrånvaro eller arbetsrelaterad stress när det redan påverkar medarbetarnas hälsa och prestation allvarligt. I denna guide täcker vi främst hur ni arbetar främjande och förebyggande, vilket enligt oss är det organisationer oftast förbiser och glömmer vikten av.
En välutvecklad hälsostrategi är grunden för ett främjande och förebyggande företagshälsoarbete. Genom att sätta upp tydliga mål och implementera strukturerade program kan företag tidigt identifiera potentiella hälsorisker och förebygga sjukfrånvaro, så väl som att identifiera styrkor och arbeta främjande för att stärka er frisknärvaro. Detta skapar inte bara en mer hälsosam arbetsplats, utan bidrar också till att minska kostnaderna relaterade till sjukfrånvaro och sjuknärvaro.
För ett förebyggande och främjande arbete med företagshälsa så rekommenderar vi att utgå ifrån de tre nyckeltalen frisknärvaro, sjuknärvaro och sjukfrånvaro.
Frisknärvaro betyder att medarbetarna är närvarande på jobbet och mår bra, både fysiskt, psykiskt och socialt. Med andra ord ett främjande begrepp. Ni arbetar som bäst med att stärka och bibehålla en hög frisknärvaro genom att kolla på vad det är som gör att organisation och specifika grupper har en frisknärvaro. Fokusera på att utveckla dessa faktorer. Exempelvis, se till att ledarna som har ett gott ledarskap kan inspirera övriga ledare samt beröm och uppmuntra dem till att fortsätta att prioritera gott bemötande, uppföljning och stöd till deras team.
Den mest vedertagna definitionen av sjuknärvaro är att medarbetare arbetar trots att de är sjuka, och egentligen borde ha sjukanmält sig. Det finns även de, bland annat vi, som inte bara definierar sjuknärvaro som sjukdom läs förkylning, feber etc. utan att det även kan vara att det finns psykiska, sociala eller fysiska utmaningar i arbetsmiljön eller livsstilen som påverkar medarbetarens insats. Oavsett definition, så är sjuknärvaro lika allvarligt som sjukfrånvaro och minst lika kostsamt för företag och medarbetare.
Genom att identifiera vad som ligger till grund för sjuknärvaro, så kan ni se till att arbeta förebyggande med dessa faktorer för att undvika att det blir en större ohälsa och kostnad för organisationen. Exempelvis kanske ni identifierar att många unga i er organisation har en sjuknärvaro, och att det verkar vara på grund av psykisk ohälsa som kan kopplas till både arbetsmiljö och det privata. Här kan en förebyggande insats vara att sätta upp extra stöttande medarbetarsamtal, erbjuda psykologsamtal och uppmärksamma vikten av att ta hand om sin psykiska hälsa genom en fokusvecka med olika aktiviteter.
Sjukfrånvaro är en stor kostnad för många företag, men med rätt strategier kan den minimeras. Genom att identifiera de vanligaste orsakerna till sjukfrånvaro och vidta tidiga insatser kan företag minska både frekvensen och längden på frånvaron. Ett mer förebyggande arbete, till skillnad från att åtgärda redan inträffad återkommande sjukfrånvaro eller sjukskrivning.
Att arbeta systematiskt är A och O för att verka förebyggande och främjande. Genom att regelbundet följa upp, analysera och sätta in insatser för att stärka arbetsmiljö och medarbetarhälsa optimerar ni för ett högt välmående och engagemang i organisationen, samt låga sjuktal.
Genom att implementera medarbetarundersökning/ pulsmätning för att följa upp på medarbetares upplevelse av arbetsmiljön och medarbetarhälsan så kan företag identifiera risker innan de utvecklas till större problem. Det viktigaste är dock inte mätningen i sig utan vad ni gör efteråt. En tumregel är att aldrig mäta mer än vad ni hinner följa upp på resultatet. Genom att ha som rutin att alltid följa upp på resultatet, så väl HR, ledare och medarbetare och ta ansvar i utveckling kan ni tillsammans minska både sjukfrånvaro och sjuknärvaro samt stärka och bibehålla det som skapar en hög frisknärvaro.
Guide: vad du ska tänka på i val av medarbetarundersökning/ pulsmätning
Många organisationer erbjuder sina medarbetare hälsoundersökningar som en hälsoförmån, samt att det blir en slags screening för att förebygga och främja medarbetarhälsan. Det är dock många HR-människor som inte får ut så mycket av dessa screeningar. Dessutom är det väldigt kostsamt och organisationer kan inte göra kontrollerna tillräckligt ofta för att arbeta systematiskt med medarbetarhälsan. Har ni en arbetsplats med en fysisk arbetsmiljö som kommer med hälsorisker är det såklart en annan femma, och hälsokontrollen fyller en viktig funktion och ger er nödvändig och viktig information i ert riskbedömingsarbete.
Vår rekommendation är att byta ut hälsokontrollen/ addera en digital hälsomätning i form av en pulsmätning. På så vis kan ni följa upp på livstil och hållbara vanor oftare, och lägga mer resurser på att faktiskt agera på resultatet. Alltså sätta in förebyggande och främjande insatser. Exempelvis erbjuda en hälsoapp med både hälsomätning och individuella program som rekommenderas efter resultat. Vår andra rekommendation är att titta på resultatet av er medarbetarundersökning/ pulsmätning tillsammans med resultatet från er hälsoapp. På så vis får ni en mer holistisk bild över er frisknärvaro och sjuknärvaro.
Med Wellbefy kan ni samla allt i en och samma plattform för ett holistiskt, förebyggande och främjande företagshälsoarbete. Vid intresse, läs mer här!
Medicinsk hälsokontroll
Medicinsk hälsokontroll - lagförd
Sjuknärvaro policy
Policy vid misstänkt fall av kränkande särbehandling
Psykisk ohälsa och stress är en av de största orsakerna till både sjukfrånvaro och sjuknärvaro. Oftast är gränslandet vagt mellan vad som är arbetsgivarens ansvar och inte, vår rekommendation är därför att följa upp och hålla koll på både faktorer i arbetsmiljön och livsstilen som kan skapa psykisk ohälsa och stress hos medarbetare. Det gör ni enkelt genom att implementera pulsmätningar där ni täcker både upplevelse av arbetsmiljö och personlig hälsa och livsstil. Det bästa är om medarbetarna för en analys med rekommendationer och tips för att må bättre. På så vis kan ni erbjuda stöd till medarbetare så de kan ta eget ansvar i sitt mående genom att rekommendera stresshanteringsprogram, sovprogram, samtalsstöd med mera. Från arbetsgivarhållet kan ni istället fokusera på att implementera goda rutiner. Exempelvis hur en ledare ska agera när teamet/medarbetare upplever psykisk ohälsa, samt ge kunskap om olika typer av ohälsa och stress och vilket stöd ni som arbetsplats kan ge så det blir ett bättre bemötande mellan ledare och medarbetare.
Krav-kontroll-stöd-modellen
Identifiera negativ stress i tid
Webinar - Identifiera & förebygg stress & psykisk ohälsa
Förebyggande och främjande företagshälsa handlar om att ta ett helhetsgrepp på medarbetarnas välmående. Genom att implementera hälsostrategier, och hitta till verktyg för att fokusera på frisknärvaro, hantera sjukfrånvaro och sjuknärvaro kan ni skapa en arbetsplats där medarbetarna trivs och presterar på sin bästa nivå. Wellbefy erbjuder verktygen och insikterna för att hjälpa ditt företag att nå dessa mål.
Boka ett möte med oss idag för att lära dig mer om hur Wellbefy kan hjälpa dig att bygga en hälsosam och hållbar arbetsmiljö.
Wellbefy smart & främjande företagshälsa - helhetslösningen
Moduler som ingår i helheten, men som även kan tas in separat:
Medarbetarundersökning/ pulsmätning
Hälsomätning & livstilsutveckling
Bokning av företagshälsotjänster vid behov