eNPS och frisknärvaro: din kompletta guide till nöjda och engagerade medarbetare

Dela :

eNPS (Employee Net Promoter Score) smyger sig in i allt fler styrelserum, och börjar bli ett allt mer etablerat mått. Mycket på grund av att det är ett nyckeltal som är universalt och som används över hela världen. Det blir lätt att benchmarka mot andra organisationer. Så långt, ett bra nyckeltal som passar i styrelserum, men för att förstå och förbättra eNPS behöver vi mer data. De flesta är överens om att vi behöver mäta och arbeta systematiskt med faktorer som ligger bakom medarbetarengagemang för att veta vad som behövs för att främja en god företagskultur och arbetsmiljö, med andra ord ett högt eNPS-resultat. Vi, en rad med HR-människor och forskare inom arbetsmiljö- och hälsa menar att ett ännu bättre sätt att förstå och utveckla eNPS-resultatet är att kolla på frisknärvaro, där medarbetarengagemang är en viktig faktor, men där några fler nyckeltal adderats.

Denna guide ger dig insikter i vad eNPS är, varför medarbetarengagemang och frisknärvaro är viktigt och hur du kan förbättra alla tre delarna i din organisation.

Ladda ned som pdf   Fyll i dina uppgifter nedan för att ta del av vår guide!

Vad är eNPS och varför är det viktigt?

Employee Net Promoter Score (eNPS) är ett enkelt men kraftfullt verktyg för att mäta medarbetarnas lojalitet och tillfredsställelse. Genom att ställa den grundläggande frågan Hur sannolikt är det att du skulle rekommendera din arbetsgivare till en vän eller kollega? får du en snabb inblick i hur dina medarbetare upplever företaget. Ett högt eNPS indikerar att dina medarbetare är nöjda och engagerade, medan ett lågt resultat signalerar behovet av förändringar.

Så här förbättrar du eNPS i din organisation

För att förbättra eNPS måste företag fokusera på att förstå de underliggande faktorerna som påverkar medarbetarnas upplevelser. Faktorer så som ledarskapsstil och arbetsmiljö till möjligheter för karriärutveckling och work-life-balance. För att arbeta holistiskt och fånga samtliga faktorer som påverkar ett starkt eNPS-resultat så rekommenderar vi att utgå ifrån vad som skapar medarbetarengagemang och frisknärvaro. Jobba sedan systematiskt och främjande med dessa faktorer genom regelbundna medarbetarundersökningar och en stark feedbackkultur. Det blir så vis lättare att identifiera problemområden, men även bibehålla och stärka det som är bra.

  • Skapa en feedbackkultur: Uppmuntra öppen kommunikation och säkerställ att medarbetarnas röster hörs och tas på allvar.
  • Mät och agera: Använd eNPS-resultat för att identifiera positiva och negativa trender, ställ frågor kring bakomliggande faktorer till medarbetarengagemang och frisknärvaro för att förstå eNPS-resultat och identifiera områden ni behöver utveckla, och implementera insatser baserade på resultat i mätning och kvalitativ feedback.

Mer om eNPS 

eNPS, NMI och medarbetarengagemang - förstå skillnaderna

Medarbetarengagemang: mät och utveckla för starkt eNPS.

Medarbetarengagemang handlar om att skapa en arbetsmiljö där medarbetarna är motiverade och engagerade i sitt arbete. Engagerade medarbetare är mer benägna att stanna kvar på företaget, arbeta hårdare och bidra till organisationens övergripande framgång. Att bygga ett högt eNPS börjar med att säkerställa att dina medarbetare känner sig värdefulla och uppskattade.

  • Förstå vad som driver engagemang: Fokusera på faktorer som arbetsmiljö, arbetsuppgifter, ledarskap, och utvecklingsmöjligheter.
  • Fånga upp signaler: Regelbundna pulsmätningar och enkäter kan hjälpa dig att identifiera hur engagerade dina medarbetare är och vad som påverkar deras engagemang.

Läs mer om medarbetarengagemang här

Läs mer om varför engagemangsmätningar är passé

Frisknärvaro: mät och utveckla för engagerade medarbetare & starkt eNPS.

Ett alternativ till medarbetarengagemang. Vi och forskare inom organisatorisk hälsa och arbetsmiljö menar att frisknärvaro är ett mer övergripande och holistiskt sätt att mäta och förstå underliggande faktorer till ert eNPS-resultat. Medarbetarengagemang är en viktig faktor i att förstå frisknärvaro, men några fler nyckeltal har adderats framförallt nyckeltal kopplat till livsstil och hälsa samt närvarodata.

Frisknärvaro syftar till att anställda är på arbetsplatsen (digitalt eller på plats) och samtidigt är både fysiskt och mentalt friska. Det innebär mer än bara avsaknad av sjukdom och omfattar en helhetssyn på välmående som inkluderar både fysisk och psykosocial hälsa, såväl i arbetslivet som privatlivet. För att förstå frisknärvaro i kontrast till sjuknärvaro, kan sjuknärvaro bero på störningar i den fysiska eller psykosociala arbetsmiljön eller något kopplat till det privata livet. Sjuknärvaro kan fungera som ett mått för att upptäcka riskfaktorer i arbetsmiljön och medarbetarnas hälsa. Jämför med fördel om det finns samband mellan högt eNPS resultat och frisknärvaro, och lågt eNPS och sjuknärvaro. Finns det gemensamma möjligheter till utveckling för de med en sjuknärvaro?

Så får du fram er frisknärvaro

Ett enkelt sätt att mäta frisknärvaro är att se hur stor andel av era anställda som har färre än 5 sjukfrånvarodagar under ett år. Detta är en bra start, men det är lika viktigt att analysera frisknärvaro i relation till sjuknärvaro. För att få fram den informationen kan ni använda resultat från era hälsoundersökningar och medarbetarundersökningar över ett år. För att få ett så exakt resultat som möjligt rekommenderar vi att ni skickar ut dessa undersökningar minst en gång per kvartal. Det är också viktigt att mäta både arbetsmiljö och personlig hälsa på ett holistiskt sätt. Med rätt kontinuitet och datapunkter kan ni se hur många medarbetare som har ett genomsnitt på över 65%. Dessa kan klassas som att de har frisknärvaro, medan de som ligger under 64% kan räknas som att de har sjuknärvaro.

Anmäl dig till webinar: Frisknärvaro, nyckeltalet alla organisationer borde utgå ifrån.

Lär dig mer om nyckeltalet Frisknärvaro

Medarbetarundersökningar: nyckeln till förbättrat eNPS och engagemang

Medarbetarundersökningar spelar en central roll i att mäta och förbättra eNPS, frisknärvaro och medarbetarengagemang. Genom att regelbundet genomföra undersökningar får du värdefull feedback om vad som fungerar bra och vad som behöver förbättras. En framgångsrik undersökningsstrategi inkluderar både djupgående medarbetarundersökningar och snabba pulsmätningar för att kontinuerligt hålla ett finger på företagets välmående.

  • Genomför regelbundna undersökningar: Använd både eNPS och andra mer djupgående nycketal för att samla in feedback och skapa en handlingsplan baserad på resultaten.
  • Följ upp och agera: Visa dina medarbetare att deras feedback gör skillnad genom att implementera förändringar som adresserar deras behov.

Viktiga nyckeltal att följa upp på för en god förståelse för engagemang & frisknärvaro

Arbetsmiljö:

  • Engagemang
  • Ledarskap
  • Personlig utveckling
  • Psykologisk trygghet
  • Fysisk arbetsmiljö
  • Pyskosocial arbetsmiljö

Personlig hälsa:

  • Sömn
  • Smärtfri
  • Kost
  • Motion & träning
  • Beroende
  • Självkänsla
  • Sinnesro

Läs mer om vad ni ska tänka på vid implementering av en medarbetarundersökning/ pulsmätning

Läs mer om hur vi stärker organisationers frisknärvaro (och med andra ord eNPS).

Sammanfattning: bygg en stark och engagerad arbetsplats med högt eNPS

eNPS, frisknärvaro och medarbetarengagemang är nära sammankopplade och spelar en avgörande roll i att skapa en framgångsrik och hållbar arbetsplats. Genom att fokusera på att förstå och förbättra medarbetarnas upplevelser kan du skapa en positiv arbetsmiljö som inte bara attraherar talanger utan också behåller dem. Wellbefy erbjuder de verktyg och insikter du behöver för att höja eNPS, frisknärvaro och medarbetarengagemang.

Boka ett möte med oss idag för att lära dig mer om hur Wellbefy kan hjälpa dig att förbättra eNPS och skapa en engagerad arbetsplats.

Författare till blogginlägg:

Rebecca Arfwedson

Beteendevetare & kommunikatör
Rebecca är en beteendevetare som valt att inrikta sig på kommunikation. Hon applicerar framförallt sin kunskap för att hjälpa organisationer att skapa processer för positiv beteendeförändring hos medarbetare. Något som kan gynna individ, grupp, verksamhet och samhälle.